Skip to main content
home-page
home-page

Wat is een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP)?

Een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan, of kortweg PRUP, is een plan
waarmee de overheid in een bepaald gebied bestemmingen (woonzone, landbouwzone, …) regelt en/of inrichtingsvoorschriften en bouwregels vastlegt.

Het PRUP ‘Kernafbakeningen Zennevallei’ heeft niet de bedoeling om bestemmingen te wijzigen, maar wel om te regelen in welke zones er meer kan worden gebouwd dan in andere. De afbakeningen in dit plan bepalen welk type woningen waar kunnen gebouwd worden.

Waarom een intergemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan?

De stad Halle en de gemeenten Beersel en Sint-Pieters-Leeuw werken samen aan een vernieuwd ruimtelijk beleid voor de stads- en dorpskernen in de zuidelijke Zennevallei. Deze 3 gemeenten willen de grens van hun kernen juridisch vastleggen zodat ze dan later specifieke bouwregels kunnen uitwerken voor hun kernen. Die specifieke bouwregels zullen pas later vastgelegd worden in gemeentelijke verordeningen. Door de afbakening samen (intergemeentelijk) te doen kunnen de plannen op elkaar worden afgestemd en sparen we kosten uit. Een ‘intergemeentelijk’ plan bestaat echter niet binnen het wettelijk kader. Ruimtelijke uitvoeringsplannen kunnen worden opgemaakt door de gemeente, de provincie of Vlaanderen. Een ruimtelijk uitvoeringsplan opgemaakt door meerdere gemeenten is niet mogelijk. Daarom wordt de procedure voor de opmaak van dit ruimtelijk uitvoeringsplan gevoerd op provinciaal niveau. De provincie ondersteunt zo het gemeentelijk beleid.

De verschillende stappen van een PRUP?

We bevinden ons in de voorlaatste stap in het planproces, de fase van het openbaar onderzoek over het ontwerp-RUP.
Wat betekent dat net? 

Voorlopige vaststelling ontwerp RUP

De toelichtingsnota van het ontwerp geeft de planopties aan en onderbouwt en motiveerd deze opties.
Het ontwerp bevat: de toelichtingsnota en vijf bijlagen, de procesnota, het verordenend grafisch plan en de stedenbouwkundige voorschriften. 

Het ontwerp RUP werd goedgekeurd door de provincieraad van de provincie Vlaams-Brabant op dinsdag 19 december 2023.

Openbaar onderzoek

De toelichtingsnota wordt van 15 januari tot en met 15 maart ter inzage gelegd. Tijdens deze periode kan iedereen het ontwerp RUP inkijken en schriftelijke opmerkingen en suggesties indienen. Het openbare onderzoek dient om de bevolking te informeren en opmerkingen te verzamelen. 

Gedurende deze 60 dagen vraagt het provinciebestuur ook advies aan de bevoegde Vlaamse adviesinstanties en de gemeenten.

terug