Deel op facebook
Deel op X

FAQ

Inventarisatievragen

  • Ik ben niet zeker of de bron publiek of privaat is, wat duid ik aan?

    Indien je niet zeker bent over de eigendomsstructuur van de bron registreer je deze best onder de noemer "publieke bronnen". Indien achteraf zou blijken dat de bron toch op privaat domein ligt, kunnen we dit achteraf steeds aanpassen.

  • Waarom zou ik mijn private bron inventariseren?

    Van de talloze bronnen die in Vlaanderen terug te vinden zijn, ligt het merendeel op privaat domein. Om een goede inschatting te kunnen maken over de hoeveelheid bronwater die vandaag de dag ongebruikt wegvloeit is het van groot belang deze bronnen mee te inventariseren. We willen ook private eigenaars van bronnen aansturen om hun bronwater niet te laten wegstromen in de riolering. In een verdere fase van het project zal het daarom ook mogelijk zijn een meetkit aan te vragen waarmee eigenaars zelf hun bronwater onder de loep kunnen nemen. 

Juridische vragen

  • Beperkt een bron de bouwrechten op mijn grond?

    Iedereen die over een grondwaterput of eigen waterwinning via een bron beschikt, is verplicht dit eenmalig te melden aan de VMM. Meer info vind je op de website van de VMM Het meldingsformulier kun je daar downloaden. Het hebben van een waterbron heeft geen rechtstreekse gevolgen voor de bouwrechten op je grond. Het is echter wel van belang je voldoende te laten informeren over de bouwmogelijkheden en gevolgen die de waterbron heeft voor toekomstige bebouwing.

  • Wanneer mag je bronwater aanbieden of verkopen als drinkwater?

    De Vlaamse wetgeving heeft het niet over drinkwater maar wel over water bestemd voor menselijke consumptie. Volgens de wetgeving gelden de kwaliteitseisen voor water bestemd voor menselijke consumptie voor het water:

    • Om te drinken
    • Om voedsel te bereiden
    • Om af te wassen
    • Voor persoonlijke hygiëne

    Voor deze toepassingen moet water dus aan een aantal kwaliteitseisen voldoen. Die kan je raadplegen in het algemeen waterverkoopreglement.

  • Als ik het bronwater wil gebruiken en achteraf terug wil lozen, aan welke voorwaarden moet het geloosde water dan voldoen?

    De wetgeving zegt dat de eigenaar van een bron, het water voor eigen behoeften (huishoudelijke of agrarische toepassingen) mag gebruiken, maar de loop, de kwantiteit en kwaliteit van het water niet substantieel mag wijzigen indien hij het water opnieuw wil lozen.

    • Brouwerij de Kroon in Neerijse gebruikt het bronwater om hier een hoeveelheid thermische energie uit te halen en vervolgens het water terug te lozen. Er mogen geen stoffen worden toegevoegd aan het water (bv. ontsmettingsmiddel of biocide) alvorens te lozen en er moet rekening gehouden worden met het materiaal van de buizen waarin het water wordt getransporteerd. Verder moeten de milieukwaliteitsnormen van het ontvangende water gerespecteerd worden (Vlarem II, bijlage 2.3.1 art.1) wat onder andere inhoudt dat de impact van de thermische lozing maximaal +/- 3°C mag zijn.

  • Wie heeft taprecht op een publieke bron?
  • Wie is er verantwoordelijk voor het ‘normaal onderhouden’ van een publieke waterbron?
  • Moet ik mijn private bron vermelden wanneer ik een vergunningsaanvraag doe m.b.t. de gewestelijke hemelwaterverordening?
Deel op facebook
Deel op X